Датум: 18. Oktobar 2023 17:16 Категорија: Вести
Светски дан хране се обележава сваког 16. октобра.Овогодишња тема је „Вода је живот. Вода је храна. Не остављајте никога иза себе”.
Тим поводом, у нашој школи је наставница хемије Јованка Рмуш одржала предавање на тему важности очувања квалитета воде и хране.
Као и сви природни ресурси, слатка вода није неисцрпна. Доступност и квалитет воде се брзо исцрпљује због деценија лошег коришћења и управљања, прекомерног извлачења подземних вода, загађења и климатских промена. Постоји велики ризик да се водени ресурси на планети истроше тако да постану неповратни. Забрињава податак да данас 2,4 милијарде људи у свету живи у земљама које имају проблем са доступношћу воде.
У наставку предавања наставница Јованка Рмуш је истакла значај вођења правилне исхране. Неопходно је да храна коју уносимо у организам треба да има већу нутритивну него калоричну вредност.
Живимо у времену када је правилна исхрана постала једно од најважнијих питања савременог човека. Здравље, човекова радна способност, креативност, ефикасност у раду, добро или лоше расположење условљени су начином исхране.
Начин исхране је једини одлучујући фактор здравља који је потпуно под нашом контролом. Само ми одлучујемо како ћемо се хранити, а здравом и правилном исхраном сачуваћемо и унапредити своје здравље.
Хајде да радимо заједно на изградњи одрживије будућности!